در دنیای امروز، همراه با پیشرفت و نوآوری در بخشهای مختلف ساخت و ساز، اعم از ساختمانسازی نیاز به وجود تجهیزات گوناگون، چه در حین ساخت و ساز و چه پس از اتمام آن و با هدف سرویس و نگهداری از آنها، بیش از پیش محسوس و ضروری به نظر میرسد.
نیاز به جا به جایی عمودی یا شیبدار یکی از این ضروریات است، زیرا سازههای مرتفعی مانند برجها، روز به روز رو به افزایش بوده و نیاز به انجام انواع و اقسام کارها نظیر تعمیرات و یا نظافت و… برای آنها وجود دارد. بالابر کارگاهی هرچند ماهیتاً، جدید نبوده و سالهاست که مورد استفاده قرار میگیرند، اما امروزه از جهات مذکور در بالا، بیشتر مورد توجه و نیاز هستند و خوب است بیشتر با انواع آنها آشنا شویم تا بتوانیم از قابلیتهای آنها برای تسهیل انجام کارها بهره ببریم.
آسانسور کارگاهی را بر اساس قابلیت نوع حرکت، میتوان به دو دستهی کلی تقسیم نمود:
در این مطلب به معرفی دو بالابر کارگاهی تحت عنوان “بالابر سکوی کار” و “بالابر حمل و نقل” که هر دو از نوع دوم هستند، خواهیم پرداخت.
شاید هنگامی که به برجها و ساختمانهای بسیار بلند و مرتفع با نمای شیشهای نگاه میکنید، این سوال در ذهنتان نقش بسته باشد که نمای این ساختمانها چگونه اجرا شده است و یا در صورت نیاز به انجام کارهای مختلف بر روی نمای آنها، به چه طریقی میتوان به این ارتفاع زیاد دسترسی پیدا کرد؟!
به طور کلی امروزه کارهایی از این دست که مستلزم دستیابی به ارتفاعات بالا و انجام کار و حرکت افقی در آن جا باشد، کم نیستند. یکی از روشهای معمول بستن داربست و انجام کار با کمک آن است. هم چنین شیوههای جدیدتری نظیر روش راپل نیز جهت کارهایی مانند شستشوی نمای برجها به کار میروند، اما هر یک معایبی مثل ایمنی پایین یا سرعت کم و محدودیت حرکت حین انجام کار را به همراه دارند. در این میان وجود بالابرهای سکوی کار که توسط شرکتهایی نظیر آلیماک طراحی و تولید شدهاند، میتواند راهگشا باشد و انجام کار را تسهیل نمایند. اهمیت و برتری اسانسور کارگاهی از نوع سکوی کار زمانی ملموس و محسوستر خواهد شد که پیشرفت معماری و در نتیجه پدید آمدن ساختمانهایی با نماهای پیچیده به لحاظ شکل و اندازه را در نظر بگیریم. علاوه بر این دربسیاری موارد برای پوشش نمای ساختمانها از موادی مثل آلومینیوم یا سنگهایی استفاده میشود که در ابعاد بزرگ تولید میشوند که در تمام این موارد نیاز به این داریم که برای نماسازی از وسیلهای استفاده کنیم که از نظر آزادی عمل و حرکت در حین کار انعطاف پذیری خوبی داشته باشد و هنگام کار بتواند به کارگران آزادی عمل بدهد. این جاست که نتیجهی مقایسه بین بستن داربست و استفاده از بالابر کارگاهی سکوی کار کاملاً واضح است. به طور حتم وجود چنین بالابرهایی، مجریان طرحها را بسیار خشنود خواهد نمود. زیرا استفاده از بالابر کارگاهی سکوی کار به جای داربست در چنین مواردی مزایایی مانند موارد زیر را به همراه دارد:
زمانی که بحث کار بر روی نمای ساختمان پیش میآید، بستن داربست اولین گزینهای است که به ذهن میرسد. اما وجود بالابرهای کارگاهی تحت عنوان “بالابر حمل و نقل” نیز میتواند گزینه ای مناسبی برای انتخاب باشد. این بالابرها کارایی و مزایایی مشابه مزایای “بالابر سکوی کار” که در قسمت پیش عنوان شد دارند، با این تفاوت که برای ساختمانهایی کاربرد دارند که به لحاظ شکل و اندازه پیچیدگی متوسط و نه بالا داشته و در آنها استفاده از بالابر سکوی کار مقرون به صرفه نبوده و در واقع نیازی به امکانات زیاد آنها ندارند.
تفاوتهای فنی عمدهی بالابرهای سکوی کار و بالابرهای حمل و نقل را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
یادآوری میکنیم که بالابرهای به نسبت کوچکی که تحت عنوان بالابرهای قیچی شناخته میشوند و معمولا در سالنها و فضاهای بزرگ مثل کارخانجات برای انجام تعمیرات و نظافت و حتی حمل بار کاربرد دارند نیز نوعی بالابر کارگاهی حمل و نقل محسوب میشوند.
جهت مشاوره فنی می توانید با گروه صنعتی ایستا صدر تماس حاصل فرمایید.