بارهای سنگین و یا حتی سبک اما با ظاهر بزرگ را در نظر بگیرید. احتمالا هر وقت این غول های بی شاخ و دم سر کار پیدا می کنید آرزو دارید یک ربات یا وسیله ای آن را برای شما حمل می کرد. با رشد صنعت و گسترش فضای کارگاه ها و کارخانه ها مشخص شد که اتکا به توان کارگران و تکنسین ها برای حمل بارها و رفت و آمد به مکان های مختلف و با ارتفاع های زیاد هم ایمنی را کاهش می دهد و موجب افزایش میزان خسارت به افراد و تجهیزات می شود و هم سرعت انجام پروژه ها و فعالیت ها را کم می کند. در نتیجه نیاز به ابزارهایی برای انجام تمام این وظایف همواره در صنعت و حتی منازل و فروشگاه ها احساس می شود. به این منظور طی دهه های اخیر همواره بالابر کارگاهی ( آسانسور کارگاهی ) و صنعتی به انسان ها کمک کرده اند و امروزه بخش جدایی ناپذیر صنعت و ساختمان سازی محسوب می شوند و جابجایی بار سنگین و بزرگ را برعهده دارند. این بالابرها با شکل ها و مکانیزم های بالا برندگی مختلف برای انواع کاربردها و فضاها در بازار عرضه می شوند و از آنها در کارگاه ها و کارخانجات صنعتی و ساختمان سازی استفاده می گردد.
بالابر ها با استفاده از نیروی محرکه موتورهای الکتریکی و یا سوختی می توانند افراد و تجهیزات و مصالح را تا ارتفاع ها و همچنین مسافت های افقی زیاد انتقال دهند. با توجه به اینکه سرعت و ایمنی دو فاکتور مهم و پر هزینه برای صنعت کاران است بنابراین استفاده از بالابر کارگاهی کاملا صرفه اقتصادی دارد.
بالابرها بر اساس جابجایی به دو دسته سیار و ثابت تقسیم می شوند.
بالابر کارگاهی سیار با قابلیت جابجایی سریع برای حمل نفرات و تجهیزات در مکان های مختلف استفاده می شود. بیشترین موارد مصرف این نوع از بالابرها برای کارهای خدماتی مانند تمیز کردن نمای بیرونی ساختمان ها، نقاشی های دیوار های بزرگ و یا انبار کارخانه ها می باشد. بالابرهای سیار با توجه به نوع حرکت دو دسته کلی تقسیم می شوند.
جک و سیستم بالابرندگی در این نوع به گونه ای طراحی شده که تنها توان انتقال کابین در راستای عمودی را دارد. در این نمونه از بالابرها معمولا مفصل ها و جک ها در زیر کابین قرار دارند بهترین نمونه های این نوع بالابر های هیدرولیکی آکاردئونی و ریلی می باشد.
سیستم بالابرندگی در این نوع شبیه به عملکرد دست انسان است و از مفصل ها و بازوهای متحرک تشکیل می شوند. بالابرهای مفصلی و تلسکوپی و یا ترکیبی از این دو بهترین نمونه های این دسته هستند. همچنین به علت قابلیت افزایش ارتفاع زیاد و عملکرد چهار محوره، این دسته از بالابر کارگاهی محبوبیت و کاربرد زیادی دارد. به همین دلیل آنها را با قابلیت نصب بر روی کامیون نیز عرضه می کنند تا بتوان آنها را براحتی به هر نقطه ای انتقال داد.
این بالابرها بیشتر در کارگاه ها، کارخانه ها و انبارها برای جابجایی بارهای سنگین در ارتفاع و یا بارگیری از تریلی ها و کامیون ها و هم سطح کردن آن با زمین برای سهولت در جابجایی استفاده می شوند. بالابر کارگاهی ثابت در انواع مختلف مانند جک مستقیم، زنجیری و آکاردئونی تولید می شوند. معمولا بالابرهای ثابت احتیاج به یک چاهک برای قرار گرفتن تجیهزات در داخل آن و هم سطح شدن کفی با زمین دارند.
در این بالابرها جک در زیر کابین قرار دارد و بدنه را مستقیما به سمت بالا هدایت می کند بنابراین به یک چاله برای قرار گرفتن جک و یا تجهیرات زیر کابین نیاز دارند. این بالابرها به دو نوع جک مستقیم از زیر و جک مستقیم از بغل تقسیم می شوند. در بالابر جک مستقیم از زیر عمق چاله به حداکثر ارتفاع بالا رونده کابین بستگی دارد. اگر از جک های تک استیج استفاده شود، عمق چاله با ارتفاعی که کابین به بالا می رود تقریبا برابر است. بنابراین برای دسترسی به ارتفاع های زیاد به جای حفر چاله های عمیق که خطرات فراوانی را به همراه دارد از جک های دو و یا سه استیج استفاده می کنند. در این حالت جک مانند آنتن رادیو کوچک شده و عمق چاله کاهش می یابد. برای مثال در جک های دو استیج عمث چاله به یک دوم طول مسیر و در جک های سه استیج به یک سوم طول مسیر کاهش می باید. از این بالابر ها در نمایشگاه های ماشین، کارواش ها و پارکینگ های دو طبقه استفاده می شود و به دلیل ایمنی بالا به عنوان جک خودرو بر نیز شناخته می شود.
این بالابر ها ایمنی زیادی دارند و به علت قرار گرفتن جک هیدرولیک در زیر کابین سقوط نمی کند. همچنین آرام و بدون سر و صدا کار می کند. از این بالابرها می توان به عنوان آسانسور نیز استفاده کرد و به جای یک کفی اتاقکی شیشه ای بر روی آن قرار داد.
در بالابر کارگاهی جک مستقیم از بغل، کفی از دو سمت به دیوار و تجهیزات ریلی تکیه می دهد. این بالابرها نیاز چاله های عمیق ندارند و برای مسیر های طولانی مانند ۵ یا ۶ متر تنها به یک چاهک به عمق ۳۰ سانتی متر نیاز دارند. اگر از این بالابرها به عنوان جک خودروبر استفاده شود باید به صورت دوبل باهم ترکیب شوند. از این بالابرها بیشتر در مواقعی که به ورودی از دو جهت نیاز باشد و یا به علت سختی و یا سردی زمین امکان حفر گودال های عمیق وجود ندارد استفاده می شود. در این بالابرها نیز به علت وجود یک پیستون در زیر بدنه امکان سقوط وجود ندارد و امنیت بالایی دارند. بالابر جک مستقیم از بغل معمولا با حداکثر ظرفیت ۱۰۰۰ کیلوگرم طراحی و عرضه می شوند.
در مجموع می توان گفت که بالابرهای جک مستقیم به علت اعمال مستقیم نیروی محرکه به زیر کابین برای حمل بارهای با تناژ بالا بسیار مناسب است. همچنین به دلیل سیستم ساده ای که دارد تعمیر و نگهداری آن آسان است. به منظور افزایش ایمنی این بالابرها در نمونه هایی که جک در زیر قرار دارد بهتر است اطراف کفی را نرده کشی کرد تا در هنگام بالا رفتن کفی احتمال سقوط افراد به داخل چاله کمتر شود.
در این حالت یک قیچی در زیر بدنه به صورت آکاردئون باز و بسته می شود تا به ارتفاع مورد نظر اپراتور برسد. این بالابرها به علت آلیاژ محکم به کار رفته در آنها دارای طول عمر زیادی هستند و هم به صورت برقی (با باتری و برق شهر) و هم با موتورهای دیزلی و بنزینی کار عرضه می شوند. کفی این بالابر ها بزرگ است و معمولا دو یا سه نفر به راحتی می توانند بر روی آن کار کنند. این بالابر ها احتیاج به چاهک ندارند و پس از جمع شدن ارتفاع دستگاه به دو متر هم نمی رسد.
این بالابرها برای ارتفاع های زیاد (تا ۳۰ متر) مناسب است و قابل کنترل هم از داخل کابین و هم از پایین به وسیله اپراتور است. همچنین این بالابرها معمولا به سیستم فرود اضطراری و قطع خودکار در حداکثر و حداقل ارتفاع برای جلوگیری از بروز حادثه مجهز هستند.
این بالابرها در دو نوع دستی و برقی در بازار عرضه می شوند و به عنوان بالاکشنده نیز معروفند. زیرا در بالای ساختمان و یا یک بلندی نصب شده و با استفاده از یک قرقره و یا موتور اجسام را به بالا می کشند. این بالابرها ظرفیت محدودتری نسبت به انواع دیگر دارند و در ساختمان سازی های کوچک مورد استفاده قرار می گیرد. از این بالابرها برای حمل نفرات استفاده نمی شود زیرا ایمنی چندانی ندارد. از نمونه دستی بیشتر برای جابجایی بار های کوچک و در مکان هایی که دسترسی به برق میسر نیست استفاده می شود. در این بالابرها با چرخاندن یک زنجیر که حول یک قرقره حرکت می کند بار جابجا می شود. در نمونه های برقی این کار توسط یک موتور الکتریکی انجام می شود. بالابرهای زنجیری جدا از نوع نیروی محرکه دارای عملکردهای دوکاره و چهار کاره هستند و با سرعت های مختلفی نیز عرضه می شوند. در مدل دوکاره بالابر تنها در جهت بالا و پایین حرکت امکان جابجایی را فراهم می کند در حالی که در مدل چهار کاره امکان جابجایی در حالت افقی نیز وجود دارد. این بالابرها نسبت به انواع دیگر ارزان تر هستند.
به طور کلی در بالابر های ثابت، نمونه های با مکانیزم بالا برندگی قیچی آکاردئونی دارای ایمنی بیشتری نسبت به سایرین هستند. در مقابل بالابرهای زنجیری و یا کابلی به دلیل پاره شدن ناگهانی کابل، سقوط بار و گیر کردن دست و پا و یا لباس اپراتور در قرقره خطرناک ترین نوع هستند.
سوالات متداول
تفاوت بین جرثقیل و بالابر چیست؟
جرثقیل های سقفی از یک تیر معلق می شوند یا در امتداد ریل حرکت می کنند. همانطور که سیمان جزء بتن است ، بالابر نیز بخش مرکزی یک جرثقیل سقفی است. در اصل ، جرثقیل بالابر را به اطراف حرکت می دهد.
بالابرها در کجا استفاده می شوند؟
بالابرها در هر مکانی برای بلند کردن و جابجایی بار مورد نیاز استفاده می شوند ، محدود به کاربردهای صنعتی نیست. بالابرها دارای طیف گسترده ای از برنامه ها از جمله حمل بار ، مصالح ساختمانی ، موتورها و انبارها هستند.
تجهیزات بالابر در ساختمان چیست؟
بلند کردن عبارت است از بلند کردن وزنه از یک مکان و انتقال آن به مکان دیگر که در فاصله معقولی قرار دارد. پروژه های بزرگ مانند ساخت سدها ، ساختمانهای صنعتی و غیره نیاز به تجهیزات بالابر تجهیزات بالابر شامل جک ، وینچ ، بالابر زنجیره ای و جرثقیل است.
۳ نوع بالابر کدام هستند؟
سه نوع دستگاه بالابر مسکونی وجود دارد:
قبل از استفاده از بالابر چه مواردی را باید بررسی کنید؟
بررسی های ایمنی قبل از عملیات
اطمینان حاصل کنید که بالابر خودرو دارای دستورالعمل های عملکرد و نگهداری است که به طور دائمی قرار گرفته و به وضوح قابل مشاهده است. ظرفیت بالابر را در مقایسه با وزن خودرو بررسی کنید. اگر وسیله نقلیه خیلی سنگین است ، ادامه ندهید. اطمینان حاصل کنید که محل تمیز و عاری از چربی ، روغن باشد
قبل از استفاده از بالابر چه نکاتی را باید در نظر بگیرید؟
چه بررسی هایی باید انجام شود؟
چک ۱ – بررسی کنید که بالابر در ۶ ماه گذشته سرویس شده است.
بررسی ۲ – بررسی کنید که دستگاه بالابر به طور کامل کار می کند.
بررسی ۳ – بررسی کنید که زنجیر صحیح و سالم است.
بررسی ۴ – بررسی کنید که بار کار ایمن بالابر برای انتقال کافی است.
چه چیزی را نمی توان در بالابر تجاوز کرد؟
آسانسور در هر زمان از ۵۰ درصد ظرفیت نامی تجهیزات تجاوز نمی کند.
بالابر مصالح چیست؟
این آسانسورهای سکو توسط داربست ، پرسنل اورژانس و خدمه ساختمانی برای بلند کردن سریع و ایمن مصالح از سطح زمین به ارتفاع تعیین شده استفاده می شود.
انواع مختلف بالابرها چیست؟
پنج نوع اصلی بالابر وجود دارد که در محیط های مراقبت استفاده می شود:
انواع تجهیزات بالابر چیست؟
انواع تجهیزات بالابر کارگاهی در ساختمان
۱٫۱ قرقره متحرک.
۱٫۲ طناب و قرقره.
۱٫۳ بالابر زنجیره ای.
۱٫۴ جرثقیل متحرک.
۱٫۵ وینچ برقی.
۱٫۶ جرثقیل برج.
۱٫۷ جرثقیل دریک.
۱٫۸ جرثقیل سقفی سقفی
آیا می توانید بدون آموزش از بالابر استفاده کنید؟
هرگز از بالابری استفاده نکنید که برای استفاده از آن آموزش ندیده اند. همیشه اطمینان حاصل کنید که از بالابر مناسب برای کار استفاده می شود – در صورت شک ، پرسنل باید آموزش ببینند که از بالابر استفاده نکنند ، اما عملیات جابجایی را دوباره ارزیابی کنند. هرگز از بار کار ایمن فراتر نروید
چه زمانی باید بالابرها تمیز شوند؟
تمام تسمه ها مطابق دستورالعمل سازنده تمیز می شوند. کلیه بالابرها و تسمه ها هر شش ماه یکبار توسط یک فرد دارای صلاحیت بازرسی می شوند که در مقررات عملیات بالابری و تجهیزات بالابری (LOLER) مشخص شده است.
آیا LOLER اجباری است؟
هر کسب و کار یا سازمانی که کارکنان آن تجهیزات بالابری را در محل کار خود کار می کنند ، ملزم به رعایت این مقررات هستند که تحت قانون بهداشت و ایمنی در کار آمده است. در عمل ، مقررات LOLER مستلزم آن است که کلیه عملیات بالابری به درستی برنامه ریزی و توسط “شخص شایسته” نظارت شود.
۳ نوع بالابر کارگاهی کدام ها هستند؟
سه نوع دستگاه بالابر مسکونی وجود دارد:
بالابرهای چرخ دار.
بالابرهای ثابت.
بالابرهای سقفی.
بالابرها در ساختمان سازی چه کاربردی دارند؟
فراتر از محموله و مصالح ، بالابرهای ساختمانی نیز برای جابجایی مسافران و برای رساندن اعضای اصلی تیم به جایی که باید سریع و ایمن باشند ، استفاده می شود.
بالابرهای کارگاهی چگونه کار می کنند؟
بالابر کارگاهی از یک یا دو اتومبیل (قفس) تشکیل شده است که به طور عمودی در امتداد بخش های برج دکل انباشته حرکت می کنند. … برای مسافرتهای دقیق کنترل شده در طول بخشهای دکل ، بالابرهای ساختمانی مدرن از یک سیستم قفسه و پینیون موتوری استفاده می کنند که قسمتهای دکل را با سرعتهای مختلف بالا می برد.
بالابر کارگاهی آلیماک ما کدام کشور است؟
بالابر کارگاهی آلیماک ساخت کشور سوئد می باشد.
جهت مشاوره فنی در مورد آسانسور های کارگاهی و آسانسور کارگاهی آلیماک می توانید با تیم فنی ایستا صدر تماس حاصل فرمایید.
4 Comments
سلام بهترین بالابر کارگاهی کدوم برند هست و چطور میتونم برآورد هزینه بکنم
با سلام ، بالابر کارگاهی آلیماک که در کشور سوئد تولید میشود و در مجموعه ایستاصدر نیز ارائه می گردد. برای برآورد هزینه بهتر است با کارشناس های ایستاصدر با شماره ۰۴۱۳۶۳۰۷۰۲۲ تماس بگیرید
چرا بالابر کارگاهی ما زمان استفاده لرزش داره؟
این ممکن هست به دلیل تنظیم نبودن پایهها یا شل بودن بستها باشه. یک بار چک کنید. پایهها و اتصالات رو محکم ببندید. اگر مشکل ادامه داشت، بهتر است با تعمیرکار حرفهای تماس بگیرید.